

Piloting the Self-study Process in Adult Education

Description: This full day session will focus on piloting a draft self-study guide that will provide guiding questions for discussion and a template for data collection that collectively may improve the implementation of adult education academic intervention practices. Self-study is a process of using a guide with predetermined focus areas and questions to collect, share, and discuss data with stakeholders. In addition, an annotated bibliography will provide research support for the following areas to consider when planning and implementing adult education academic intervention as recognized from a review of the literature: development and use of student data profiles, instructional methods and materials, instructional time, teacher preparation and training, communication, intervention environment and processes for literacy, professional development, and mathematics. The use of the self-study process to align adult education practices with those evidence-based practices shared in the guide will help adult educators across Florida meet the high-leverage need of improving outcomes for adult education students.

Торіс	Presenter(s)	Time Allotted
Brief review of guide, self-study process, role of facilitator	Mr. Kevin Smith, TCTS Lead Ms. Laurie Lee, Improving Literacy research alliance manager	60 minutes 9:00-10:00am
Begin self-study pilot – Development and Use of Student Data Profiles	Mr. Kevin Smith Ms. Laurie Lee	45 minutes 10:00-10:45am
Continue self-study pilot – Instructional Methods and Materials	Mr. Kevin Smith Ms. Laurie Lee Workshop Participants	45 minutes 10:45-11:30am
Lunch	Workshop Participants	60 minutes 11:30am-12:30pm
Continue self-study pilot – Instructional Time	Mr. Kevin Smith Ms. Laurie Lee Workshop Participants	45 minutes 12:30-1:15pm
Continue self-study pilot- Teacher Preparation and Training	Workshop Participants	1 hour 15 minutes 1:15pm-2:30pm
Continue self-study pilot – Communication	Mr. Kevin Smith Ms. Laurie Lee Workshop Participants	1 hour 2:30-3:00pm

AGENDA

This training event is supported with federal funds as appropriated to the Florida Department of Education, Division of Career and Adult Education for the provision of state leadership professional development activities.



Complete self-study pilot – Intervention Environment and Processes	Mr. Kevin Smith Ms. Laurie Lee Workshop Participants	15 minutes 3:00-3:15pm
Wrap up, Provide Feedback on Pilot Tool	Mr. Kevin Smith Ms. Laurie Lee Workshop Participants	15 minutes 3:15-3:30 pm
End of day	Mr. Kevin Smith Ms. Laurie Lee	3:30pm